Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat

Gyümölcs aromák használata

Gyümölcs aromák használata

Használjunk aromát a pálinka ízfokozására vagy nem? Miként adagoljuk? Mire kell figyelnünk? 

Cikkünkben igyekszünk minden kérdést megválaszolni ami az aroma használatával kapcsolatos.

A kívánt eredmény eléréséhez tudnia kell, hogyan kell adagolni őket.

A választott íz típusától és a felhasznált mennyiségtől függően egy adott pálinkából akár teljesen új ízvilágú italt alkothatu Szilvank.

Használjunk-e aromát és ha igen mennyit?


Az aromák helyes adagolása visszatérő kérdés. Az általunk ajánlott adagolás 1ml/L, de el kell mondanunk, hogy ezen a területen két csoport van, amelyek gyakran visszhangra találnak abban, ahogyan mindenki főz. Egy adott íz elérése teljesen egyén függő melyet nem lehet kőbe vésve meghatározni. Ha egymás mellé állítunk két háziasszonyt ugyanazon alapanyaggal és fűszerekkel majd megkérjük őket főzzenek egy húslevest, biztosak lehetünk benne, hogy nem két egyforma ízesítésű ételt kóstolhatunk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy nem a módszer és az adagolás a lényeg, hanem az elégedettség az általunk készített pálinka kóstolásakor. 

A legösszetettebb kérdés persze még mindig, hogy alkalmazzunk-e aromát italunk ízesítésére.

Ebben a kérdésben már három csoportról kell hogy beszéljünk. Vannak akik kifejezetten szeretik fokozni az ízeket, míg sokan csak a tiszta pálinkát részesítik előnyben. Természetesen van a harmadik csoport, aki alapjában véve nem használ aromát ízfokozásra, de előfordul hogy egy cefrézési vagy akár egy főzési hiba miatt kénytelen egy adott íz elfedésére vagy egyszerűen a semlegeset fokozni. Annak eldöntésére, hogy kinek van igaza egy példát hoznék: - személy szerint egy sertéspörkölt ízesítésekor én szeretek őrölt köményt használni. Gondolom vannak akik most felkapták a fejüket, hogy mit vétettem én az ellen a pörkölt ellen, hogy ilyen plusz ízfokozást használok. 
Pont ez a helyzet az aroma használatával is. Attól, hogy valaki nem szereti még a másik miért ne használhatná? 

Na de beszéljünk kicsit az alkalmazásáról, mire kell figyelni:


Mint minden ízfokozó termék, az aromák is érzékenyek a környezetre. Valójában aromás veszteségek vagy ízváltozások következnek be a helytelen használat következtében.

Ezért tanácsos betartani néhány alapvető szabályt, hogy a legjobban megőrizze aromáit: 

  •  Minden használat után jól zárja le az üveget, és tartsa hűvös, fénytől védett helyen. 
  •  Már a szeszfok beállítása után tegye a gyümölcsaromát pálinkájához. Az aroma hozzáadásával a szeszfok mérése fals lehet.
  •  A gyümölcsaroma használatát követően már ne szellőztesse pálinkáját, mert az aroma is elpárologhat. 
  • Nincs szükség érlelési időre, így hozzáadást követően egy kicsit elkeverve, azonnal fogyasztható. 

Aszalt gyümölcsökTipp!

 

  • Igazán jó ízek elérése érdekében az aroma használatát tudja fokozni aszalt esetleg friss gyümölcsök hozzáadásával.
  • Ha kiszeretne próbálni új ízeket, egy alma pálinkát -mely a legsemlegesebb- megpróbálhat át ízesíteni málna, eper akár áfonya ízű pálinkára. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: A gyümölcspálinka