Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat
Elfogadom

Sörélesztők szerepe

I make áruház
Sörélesztők szerepe

Az egész az élesztőről szól, hiszen anélkül nincs sör.

Fontos ismerni az élesztőket ahhoz, hogy választani tudjunk...

Mi az Élesztő?

 Az élesztő egy egysejtű Sörélesztő szervezet, amely felelős azért, hogy a cefrét valami lényegesen finomabbá, alkoholosabbá és   még kellemesebbé alakítsa. Anélkül, hogy túlságosan tudományosan elmerülnénk benne, lényegében felfalja a sörlében   lévő cukrokat – etanollá, szén-dioxiddá és ízesítő aromavegyületekké alakítja. Ezen a folyamaton keresztül befolyásolja   és  létrehozza az ízt, az alkoholtartalmat és a szénsavasságot.

 A különböző típusú élesztőket "törzsnek" nevezik, és mindegyik törzs kissé eltérő tulajdonságokat kölcsönöz a főzetnek. A   régi időkben, amikor a sört először gyártották, nem értették az élesztő jelenlétét, és a sör előállításához elsősorban   vadélesztőt használtak, a rendelkezésre álló lehetőségek felhasználásával, megismételhető eredmény nélkül! Manapság   specifikus törzseket és tisztaságokat használnak a sörfőző által elvárt pontos eredmények eléréséhez.

 

 


A sörélesztők nagy vonalakban két családba sorolhatók, ale és lager. Sörélesztő

Az ale élesztő  felső erjesztésűek, és a melegebb hőmérsékletet részesítik előnyben. A sörökhöz tipikusan használt törzs a  Saccharomyces Cerevisiae , amely gyümölcsösebb, fűszeresebb és földesebb ízeket ad, és a sör hamarabb készen áll a fogyasztásra.

A lágerélesztők a  Saccharomyces Cerevisiae – a Saccharomyces Pastorianus  –  alsó  erjesztésű  hibridjei . A láger élesztők a kissé hűvösebb környezetet részesítik előnyben, és  kevesebb észtert termelnek, ami tisztább  maláta- és komló ízprofilt eredményez. Akkor a legjobbak, ha már pár hétig érlelődnek.

Napjainkban a legismertebb élesztők a SafAle S-04 és a SafAle US-05. A legtöbb sörfőző ezeket a sörélesztőket használja. Azonban fontos megjegyezni, hogy pusztán az élesztőtörzs megváltoztatásával ugyanabból a cefréből teljesen más ízű sört tudunk készíteni.

Ezért érdemes kipróbálni más, akár sörtípushoz ajánlott speciális élesztőket is, mint mondjuk a Mangrove Jack's sörélesztő kínálata.

Tartalomhoz tartozó címkék: Sörfőzési lexikon