Minden évben elérkezik az idő mikor a várva várt gyümölcseink beérnek a cefrézéshez.
Ezen a folyamaton áll vagy bukik, hogy milyen minőségű párlat készül belőle. Elsődleges fontossággal bír a gyümölcs megfelelő kiválogatása, tisztítása, levél és szár mentesítése, hiszen a húslevesbe sem főzzük bele a tyúk tollát... A kifogástalan előkészítés után történik meg a gyümölcs darálása, ezt követően zajlik le a gyümölcs fajtának megfelelő sav beállítás, melyet egy másik blog bejegyzésben részletezünk, így át is ugrunk az adalékanyagok alkalmazásának fontosságára és megfelelő alkalmazására.
Érdemes a pektinbontást nem félvállról venni, mivel a hozzáadásával egyenletes és gyors gyümölcs el folyósítást érhetünk el, valamint minden gyümölcs cukrot felszabadít, így biztosítva magasabb alkohol tartalmat illetve intenzívebb íz- és aromaanyagokat. Pektinbontást követően érdemes szemrevételezni gyümölcs cefrénk állagát hozzáadott vízzel könnyen kezelhető halmazállapotúra hígíthatjuk.
Amikor elvégeztük a szakszerű pekintbontást következhet az élesztőzés művelete, mely igen fontos ahhoz, hogy cefrénk a megfelelő irányban erjedjen. A fajélesztő számtalan pozitív hatással van felvértezve pl.: gyorsabb, szabályosabb erjedés, magasabb alkohol kihozatal, valamint a gyümölcs fajtának megfelelően kiválasztott szárított élesztő kihozza az adott termésre jellemző íz- és illatanyagokat. Fontos tudnivaló, hogy a cefréhez hozzáadott fajta jellegű élesztő megakadályozza, hogy a cefrében fellelhető természetes - és egyéb élesztők rosszirányba tereljék az erjedést.
Pektinbontók adagolása:
Smart pektinbontó: 10ml/200l cefréhez
Lallzyme HC: 0,5-1 g/hl léhez, 1-3 g/q cefréhez
Fajélesztők adagolása:
Gyümölcsfajtától függ, de általánosságban 20g/100l cefréhez
Ezek tudatában meg is kezdhetjük a cefrézést.