Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat
Elfogadom

Kationcserélő gyanta

I'Make webáruház
2023. 03. 06. 15:14:00
Kationcserélő gyanta

Mire jó a kationcserélő gyanta? Miért érdemes a pálinkafőzést követően használni? Tudjon meg mindent!

Egy korábbi cikkünkben részletesen taglaljuk a pálinka opálosodásának okait és annak javítását. Több olyan körülmény is bekövetkezik, melynek során a pálinkánk nem lesz tökéletesen átlátszó, "tiszta". 

Aktív gyanta
Ebben a blogbejegyzésben a rezes törés okozta elszíneződésre fogunk kitérni és beszélünk annak javítására szolgáló kationcserélő gyanta működési elvéről és használatáról. 

Először tisztázzuk: mire használható a kation-cserélő műgyanta?


A „rezes-törés” megszüntetésére, mivel a fém (főként réz) ionokat cseréli nátrium ionokra. FONTOS! A kozmaolaj okozta opálosodásra nem megfelelő. Erre sokkal inkább hatékony eszköz a szűrőpapír

Egy töltet gyanta szinte örökké használható, de kb. 50 liter pálinka után érdemes regenerálni.

Kationcserélős gyantás szűrő

Az elhasznált kationcserélő-gyanta regenerálásának menete:

 

  •  Készítsen 1 liter telített sóoldatos vizet. (1l víz + 3-5 ek. só)
  •  Csavarja le a szűrőház tetejét, majd öntse bele a benne található gyantát a sóoldatos vízbe.
  •  Két óra elteltével öntse vissza a szűrőházba a regenerált gyantát.
  •  Folyasson át a rendszeren 5 liter tiszta vizet, hogy átmossa a sótól.

Miért érdemes akkor is használni a gyantát, ha nem áll fenn a rezes törés?

Ha nincs ilyen probléma, akkor is érdemes a pálinkát átfolyatni a szűrő készleten, mert végeredménynek egy selymesebb, lágyabb ízt érhetünk el, olyan lesz, mintha már egy pihent - érlelt pálinkát fogyasztanánk.

Tudtad?
A készlet nem csak a pálinka minőségének javítására, hanem vízkezelésre is használható! OTH engedély száma: GY/NEF/01703-2/2019. Segítségével otthoni körülmények között, könnyedén készíthetünk ioncserélt vizet, amivel hígíthatjuk a lefőzött pálinkát. A boltokban kapható ioncserélt víz nagyon olcsó, csak sajnos emberi fogyasztásra nem alkalmas (címkén olvasható). A boltban kapható ioncserélt víz vasalóba, akkumulátorba, ablakmosóba való használatra készülnek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Pálinkafőzés_eszközök_használata