Cider/Almabor elkészítési útmutatója
- Tisztítsa és fertőtlenítse az erjesztőedényt, a fedelet és a keverőlapátot a Mangrove Jack's s Sanitiser tisztítószerrel és fertőtlenítővel.
- Vegye ki a tasakokat a tasak "száraz" rekeszéből, és egyenlőre tegye félre. Öntse a cider sűrítményt a fertőtlenített erjesztő-edénybe.
- Adjon hozzá 3 liter forró vizet és 1 kg dextrózcukrot vagy közönséges fehér kristálycukrot, majd keverje, amíg teljesen fel nem oldódik.
- Töltse fel 20l hideg csapvízzel, és jól keverje meg. Ellenőrizze, hogy a folyadék hőmérséklete 18-24 °C között van. Ha nem, akkor állítsa az erjesztőedényt egy fürdőbe, jeges vízbe, hogy lehüljön. Adja hozzá a cider élesztőt és az édesítőszert tartalmazó tasakot. A gyümölcs ízt tartalmazó tasakot NEM kell hozzáadni.
Édesítőszer hozzáadása, ahogy Ön szeretné:
|
- Tegye a kotyogót az erjesztő-edény fedelébe, majd rögzítse a fedelet, ügyelve arra, hogy légmentesen zárjon. Töltse meg a kotyogó "U"-ját kihűlt forralt vízzel vagy fertőtlenítőszeres oldattal, hogy megvédje a főzetet az erjedés alatt.
- Hagyja erjedni 18-24 °C közötti állandó hőmérsékleten.
MEGJEGYZÉS: A hűvösebb hőmérséklet néhány nappal meghosszabbítja az erjedési időt, és az alábbiakban felsoroltak szerint. 12°C (54°F) alatt az erjedés teljesen leáll. Használjon melegítőpárnát, hogy elkerülje a szélsőségesen hideg hőmérséklet elkerülése érdekében. Az ajánlott hőmérséklet feletti erjesztés csökkenti az almabor minőségét. |
- 6 nap elteltével, vagy amikor a kotyogó már nem buborékol, ellenőrizze az SG-t egy sörfokoló segítségével. Ha az erjedés befejeződött, az SG-nek 1.015 alatt kell lennie. Ha nem, hagyjuk még néhány napig erjedni, mielőtt újra ellenőriznénk.
Fontos figyelmeztetés: ne palackozzuk, amíg az erjedés be nem fejeződött. Csak úgy lehetünk teljesen biztosak abban, hogy az erjedés befejeződött, ha 48 órán keresztül ugyanazt az SG értéket látjuk. |
- 8. Ha az erjedés befejeződött, adja hozzá az almabor gyümölcsíz koncentrátumot és jól keverje össze egy fertőtlenített kanállal. Tegye vissza a fedelet és a kotyogót, majd hagyja állni 24 órán át, hogy az élesztő a palackozás előtt újra leülepedjen.
- Tisztítsa meg és fertőtlenítse a palackokat és a szifoncsövet használat előtt.
- Töltse át a cidert a palackokba úgy, hogy 5 cm hely maradjon a palackban (a palack tetejétől mérve). A palackok lezárása előtt adjon hozzá kristálycukrot a szénsav képződés érdekében. 0,5L cider- 4g cukor.
- Zárja le a palackokat, és tárolja meleg helyen 5 napig, majd helyezze át hűvös, sötét helyre további 7 napig hogy kitisztuljon.
Fogyasztás és Tárolás: Az almabor készen áll az ivásra, amint letisztult, de a lágyabb almabor érdekében hagyja valahol hűvös és sötét helyen további 2 hétig. Hűtve tálaljuk. |