Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat

Cider készítése - Ilyen egyszerű!

I'Make webáruház
2023. 02. 21. 10:05:16
Cider készítése - Ilyen egyszerű!

Nem igazán szereted a sört? Esetleg kedveskedni szeretnél a nőknek is egy könnyű Ciderrel?

A házi Cider készítése pofon egyszerű, de igazán finom és frissítő.

Cider/Almabor elkészítési útmutatója Cider válogatás

  1. Tisztítsa és fertőtlenítse az erjesztőedényt, a fedelet és a keverőlapátot a Mangrove Jack's s Sanitiser tisztítószerrel és fertőtlenítővel.
  2.  Vegye ki a tasakokat a tasak "száraz" rekeszéből, és egyenlőre tegye félre. Öntse a cider sűrítményt a fertőtlenített erjesztő-edénybe.
  3.  Adjon hozzá 3 liter forró vizet és 1 kg dextrózcukrot vagy közönséges fehér kristálycukrot, majd keverje, amíg teljesen fel nem oldódik.
  4. Töltse fel 20l hideg csapvízzel, és jól keverje meg. Ellenőrizze, hogy a folyadék hőmérséklete 18-24 °C  között van. Ha nem, akkor állítsa az erjesztőedényt egy fürdőbe, jeges vízbe, hogy lehüljön. Adja hozzá a cider élesztőt és az édesítőszert tartalmazó tasakot. A gyümölcs ízt tartalmazó tasakot NEM kell hozzáadni.

Édesítőszer hozzáadása, ahogy Ön szeretné:

  • Száraz – Ne adjon hozzá édesítőszert  

  • Félszáraz– adjuk hozzá az édesítőszer tasak felét

  • Édes – adjon hozzá egy egész zacskó édesítőszert

  1. Tegye a kotyogót az erjesztő-edény fedelébe, majd rögzítse a fedelet, ügyelve arra, hogy légmentesen zárjon. Töltse meg a kotyogó "U"-ját kihűlt forralt vízzel vagy fertőtlenítőszeres oldattal, hogy megvédje a főzetet az erjedés alatt.
  2.  Hagyja erjedni  18-24 °C közötti állandó hőmérsékleten.

MEGJEGYZÉS:

A hűvösebb hőmérséklet néhány nappal meghosszabbítja az erjedési időt, és az alábbiakban felsoroltak szerint. 12°C (54°F) alatt az erjedés teljesen leáll. Használjon melegítőpárnát, hogy elkerülje a szélsőségesen hideg hőmérséklet elkerülése érdekében. Az ajánlott hőmérséklet feletti erjesztés csökkenti az almabor minőségét.

 

  1. 6 nap elteltével, vagy amikor a kotyogó már nem buborékol, ellenőrizze az SG-t egy sörfokoló segítségével. Ha az erjedés befejeződött, az SG-nek 1.015  alatt kell lennie.  Ha nem, hagyjuk még néhány napig erjedni, mielőtt újra ellenőriznénk.

Fontos figyelmeztetés:

ne palackozzuk, amíg az erjedés be nem fejeződött. Csak úgy lehetünk teljesen biztosak abban, hogy az erjedés befejeződött, ha 48 órán keresztül ugyanazt az SG értéket látjuk.

  1. Almabor hűtve8. Ha az erjedés befejeződött, adja hozzá az almabor gyümölcsíz koncentrátumot és jól keverje össze egy fertőtlenített kanállal. Tegye vissza a fedelet és a kotyogót, majd hagyja állni 24 órán át, hogy az élesztő a palackozás előtt újra leülepedjen.
  2. Tisztítsa meg és fertőtlenítse a palackokat és a szifoncsövet használat előtt.
  3. Töltse át a cidert a palackokba úgy, hogy 5 cm hely maradjon a palackban (a palack tetejétől mérve). A palackok lezárása előtt adjon hozzá kristálycukrot a szénsav képződés érdekében.  0,5L cider- 4g cukor.
  4. Zárja le a palackokat, és tárolja meleg helyen 5 napig, majd helyezze át hűvös, sötét helyre további 7 napig hogy kitisztuljon.

Fogyasztás és Tárolás:

Az almabor készen áll az ivásra, amint letisztult, de a lágyabb almabor érdekében hagyja valahol hűvös és sötét helyen további 2 hétig. Hűtve tálaljuk.
 Ha tiszta almabort szeretne kapni, öntse át egy tálalóedénybe, kancsóba kitöltés előtt. Ha zavaros almabort szeretne, tálalás előtt óvatosan fordítsa fel a palackot.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sörsűrítmények