Sörünk fő alapanyaga: A maláta

Sörünk fő alapanyaga: A maláta

Mit jelent az alap vagy szín maláta? Mi az EBC?

Rövid blogunkban szeretnénk veled megismertetni a maláta fajtáit.

A maláta olyan gabona, amelyet a malátázásként ismert eljárással kicsíráztattak. A malátázáskor keletkező enzimek képesek a gabonaszemekben lévő keményítőt erjeszthető cukorrá átalakítani.


A sörfőzés során két nagy csoportra bontjuk a maláta fajtákat:

- Alapmaláta

- Szín maláta (különleges maláták)


Alapmaláták

Ezek az enyhén pörkölt maláták alkotják a receptek gabonalistájának nagy részét, belőlük származik az erjeszthető cukrok legnagyobb hányada.

Az alapmalátákat további csoportokra tudjuk bontani.

Világos alapmaláta:

A nagyon világos lagerekhez és ale-ekhez használjunk pilseni és lager alapmalátákat, a többi ale-hez és a sötétebb sörökhöz Maris Otter vagy hasonló világos malátát.

Sötétebb pörkölésű alapmaláta

Ezek (pl. Muncheni vagy a Bécsi) erősebb malátaízt, ugyanakkor sok erjeszthető cukrot biztosítanak.

Búzamaláta:

Erjeszthető cukor mellett fehérje is származik a búzából, ami jobb habtartású, homályos sört eredményez.

Rozsmaláta:

Az árpa- és búzamalátánál kevésbé ismert rozs sörünk fűszeres zamatokkal való kiegészítéséhez használhatjuk. Cefrézése a búzához hasonlóan nehézkes lehet, ezért csak kis mennyiségben alkalmazzuk.

 


Szín maláta

E malátákat kifejezetten azért pörkölik, hogy a cefréhez kis mennyiségben adagolva különleges ízt, szint és illatot adjanak a sörnek. Az alapmalátákkal ellentétben ezek viszonylag kevés erjeszthető cukrot tartalmaznak.

Mint az alapmaláta esetében a szín maláták között is több csoportot tudunk felsorakoztatni.

Karamellmaláták

A kristálymalátaként is ismert malátáknak több különböző hőmérsékletre hevített típusa is kapható. A méz, a karamell és a vajkaramella ízét kölcsönzi.

Borostyánmaláta

Ez a könnyű, száraz , kekszes ízű pörkölt malátatípus adja az ale-ek és porterek sötét borostyánszínét. Csak kis mennyiségben használjuk.

Pörkölt maláta

A sötétebb pörkölt maláták szinte nem tartalmaznak erjeszthető cukrot, ám összetett színeket, ízeket és illatokat adnak.

Tudtad?

A maláták színét - és az elkészült sörök árnyalatát - három nemzetközileg elfogadott skála valamelyike alapján mérik: ezek a European Brewery Convention (Európai Sörfőzői Egyezmény, EBC); a Standard Reference Method (Szabványos Referenciaeljárás, SRM) és a Lovibond-fok (°L), a Joseph Williams Lovibond által 1883-ban kidolgozott eredeti skála.

Az SRM közelítőleg egyenlő a °L-kal, az EBC az SRM 1.97-szerese.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sörfőzési lexikon