Mikor főzhető a cefre? Milyen értékeket kell figyelembe venni?
Nagy dilemma a mai napig, hogy mikor is kell a gyümölcs cefrét elkezdeni kifőzni. A főzés meghatározásában a cefre cukorfoka fogja megadni a választ. A cukorfokot a cefrézés legelején kell megnéznünk, akár a hagyományos úszós cefre fokolóval (ennél a mérőnél nagyon fontos, hogy szűrt cefre lében használható), vagy a brix fokot mérő refraktométerrel, melynek megfelelő használatát bemutatja a „Hogyan kell használni a refraktométert?” elnevezésű blogunk. Az első mérési adat fogja megadni a kezdő értéket és a forrás folyamán további mérésekkel tudjuk nyomon követni az erjedés folyamatát, vagyis a gyümölcscukor alkohollá való alakulását. Ha a mért érték 2-3 egymást követő napon nem változik a cefrénk kierjedt. A 0 brix értéket nem kell megvárni, mert az a cefrénk romlásához vezet.
Brix érték: a cukor skála tömeg százalékát fejezi ki. ( 1bix% = 1g cukor 100g vízben)
A cefre cukorfok értéket megannyi külső tényező befolyásolja, mely kihat a végtermékre. A legnagyobb befolyással az időjárás van a termés mennyiségére, cukor tartalmára és minőségére.
Hogy ne legyen egyszerű a dolgunk minden gyümölcsnek más és más értéket kell fejben tartanunk, ezeket az értékeket ismertetjük a továbbiakban.
Gyümölcs cefrék kezdő és maradék brix értéke:
Az alábbi értékek irányadók, a gyümölcs fajtákon belül nagyban eltérhetnek, mint pl.: a mirabel szilva kezdő és záró brix értéke: 13-7 között még a lepotica szilva kezdő és záró brix értéke 18-8 között mozog. Érdemes a mérési adatokat egy táblázatban vezetni, már csak azért is, hogy össze lehessen hasonlítani az előző években mért adatokkal.
Cseresznye brix értékei -> 18-9
Körte brix értékei-> 14-7
Szilva brix értékei -> 18-8
Barack brix értékei -> 15-7,5
Meggy brix értékei -> 18,2-10
Szőlő brix értékei -> 18-5
Alma brix értékei -> 15/16-5/6
Megannyiszor vita téma a cukor hozzáadása a gyümölcscefréhez, ebben állást foglalni nem szeretnénk. A tapasztalatok és visszajelzések alapján megoszlanak a vélemények miszerint, vannak, akik nem adnak cukrot a cefréhez, de sokan a 10%-os cukrozásnál döntenek.
Egyéni cefrézési gyakorlatomban személy szerint nem használok cukrot gyümölcscefréimhez.