Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat

Miért mérjük a fajsúlyt (SG)?

Miért mérjük a fajsúlyt (SG)?

Egy gyakorlott sörfőzőnek elengedhetetlen adat, de nézzük meg miért jó megmérni és milyen információt tudunk szerezni általa!

Mit tudhatunk meg az SG értékek alapján?

A legtöbb házi sörfőző méri a sör fajsúlyát az erjedés elején, majd a végén. Ezután ezekkel a számokkal elsődlegesen kiszámítják, hogy mekkora az ABV. Ez nagyon hasznos tudás lehet, különösen akkor, ha a sörfőzőnek felteszik az elkerülhetetlen kérdést: „Mennyi alkohol van ebben?” amikor megosztják a sört a barátaikkal. Másod sorban a legtöbb recept, a sörünk erjedésének végét is ezekkel a számokkal határozza meg. Pont ezen szempontok miatt hasznos, hogy rendelkezzünk sörfokolóval, mely fajsúlyt képes mérni. 

Beszéljünk általánosságban a sörfokolókról és azok használatáról, illetve ismerjünk meg néhány alap fogalmat. 

Mi az a fajsúly? sörfokoló


Sok házi sörfőző azon a téves feltételezés alapján működik, hogy a sörlé cukortartalmát mérik a fajsúly ​​mérése során. Bár ez nagyon közel áll az igazsághoz, mégsem 100%-ban pontos. A folyadék fajsúlya a folyadék sűrűsége a vízhez viszonyítva. Egy 1,030 fajsúlyú folyadék például 1,03-szorosa a víz sűrűségének. A fajsúly, fokolón látható jelölése "SG" mely a "Specific Gravity" magyarul a fajsúly rövidítése.


Mit jelent az Original Gravity és a Final Gravity kifejezés? 


Minden recept meghatározza a kezdő sűrűséget, melyet Original Gravity néven jelölnek.
A sör esetében több tényező is hozzájárulhat a sörlé sűrűségéhez az erjedés előtt.. A sörben szuszpendálva vannak cukrok, nem erjeszthető keményítők, komlóanyagok és olajok, ásványi anyagok és egyéb dolgok, amelyek mind hozzájárulhatnak a folyadék sűrűségéhez. Ha a gravitációs értékek jelentősen eltérnek a recepttől vagy a szoftver előrejelzésétől, sok lehetséges tényező van. Előfordulhat, hogy a cefre hatékonysága magasabb vagy alacsonyabb volt, a keményítő átalakítása többé-kevésbé teljes volt, vagy az összetevők alacsonyabb vagy magasabb hozamot értek el az átalakítási folyamat során. Ezenkívül előfordulhat, hogy a tétel térfogata nagyobb vagy kisebb a vártnál, vagy a párolgási sebesség a forralás alatt magasabb vagy alacsonyabb lehetett.  Tehát, amikor megméri a nem erjesztett sörlé fajsúlyát (amit gyakran „eredeti gravitációnak” neveznek, mivel az erjedés előtt van), akkor mindezt egyszerre méri.
A „Final Gravity” még mindig méri ezeket a dolgokat, de a gravitáció sokkal kisebb lesz, mivel az élesztő megette a cukor nagy részét, amely sűrűbb, mint a víz, és alkoholt hagyott a helyén, ami kevésbé sűrű, mint a víz. Ezen SG érték, amit a recept meghatároz, pontosan megtudja mutatni mikor fejeződött be az erjedésünk és kezdhetjük-e a palackozást.

Tehát miközben a sör eredeti és végső gravitációját méri, valójában a gravitáció teljes változását használja annak kiszámításához, hogy mennyi cukor alakult át szén-dioxiddá és etanollá.

Hogyan tudjuk kiszámolni a fajsúly segítségével az ABV-t (alkoholtartalom) sörünkben?


Amikor a sörben lévő élesztő lebontja az erjeszthető cukrokat (glükózt és fruktózt), alkoholmolekulákká és szén-dioxiddá bontja azokat. Amikor ez a kémiai reakció a sörben végbemegy, a folyadék sokkal kevésbé sűrűsödik, mint korábban, és a mérhető változások következetes módon számítják ki a sörben lévő alkohol mennyiségét.

Bónuszként ezt a kémiai reakciót a sör szénsavasítására is felhasználhatja, ami lényegében az, amit akkor tesz, ha palackozás előtt alapcukrot ad a söréhez . Az élesztő megeszi az összes cukrot, több alkoholt és szén-dioxidot alakítva belőle. Az alapozó cukorral kapcsolatos számítások a sörbe felszabaduló szén-dioxid mennyiségét a tételhez hozzáadott tiszta erjeszthető cukor tömege alapján számítják ki.

Most, hogy tudjuk, hogyan megy végbe a kémiai reakció, beszéljük meg, hogyan számíthatjuk ki az alkohol változását a sűrűség változása alapján.

A számoláshoz a következő információkkal kell rendelkeznie:


Az eredeti gravitáció (OG), amelyet közvetlenül az élesztő felhordása előtt és a sörlé lehűlése után mérnek. Felvétel előtt feltétlenül állítsa be a hőmérsékletet. Az Ön végső gravitációja (FG), amelyet közvetlenül a csomagolás előtt és az alapozó cukor hozzáadása előtt mérnek. Ismét ellenőrizze, hogy szükség esetén beállította-e a hőmérsékletet.
(OG-FG)/0.00753

Tehát, ha olyan söre van, amelynek eredeti gravitációja 1,050 és végső gravitációja 1,010, akkor ez a képlet a következőket adja:
(1.050-1.010) / 0.00753
0.04 / 0.00753
5.3%
Így már tudhatjuk, hogy ilyen fajsúly értékek mellett, sörünk 5.3% alkoholtartalommal rendelkezik. 

                                               Refraktometer vagy fokoló

Ez a legpraktikusabb módja annak, hogy a tipikus házi sörfőző megbecsülje ABV-jét. Gyors és viszonylag egyszerű, zsebszámológéppel vagy kézzel is elvégezhető. A legtöbb recept vagy esetleg egy recept készítő szoftver már kiszámolja nekünk ezeket az értékeket, de mint korábban leírtuk nagyon sok tényező adódik főzés során, amivel egy szoftver nem számol, így a legmegbízhatóbb megoldás ha rendelkezünk sörfokolóval vagy esetleg refraktometerrel mely sűrűséget mér. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Sörfőzési lexikon