Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat
Elfogadom

Mi is az a Whirlpool komlózás?

I make webáruház
2023. 03. 06. 17:37:24
Mi is az a Whirlpool komlózás?

Megannyi komlózási technika létezik a világon, de aligha ismerjük mindet... Most a Whirlpool komlózást vesszük górcső alá.

A komlózás egy elengedhetetlen folyamata a sörfőzésnek, hiszen a komló aroma jegyei teszik karakteresebbé az adott sör íz világát.

A Whirlpool komlózásnál a komlóolajok felszabadítása kerül előtérbe, ezen a ponton már nem a keserűség kialakítása a cél, hanem ez az örvényfürdős eljárás biztosítja, hogy a komló aromaolajait eltávolítsa, és ezáltal a sörnek kifejezetteb ízt és aromát adjon, ami ideális az IPA-khoz és más hop-forward sörökhöz. Háztáji berkekben könnyen létre tudjuk hozni a sörlé örvénylését, mely elengedhetetlen része ennek a komlózási eljárásnak, ehhez egy egyszerű keverőlapátra lesz szükségünk, melyet mindenképp fertőtlenítenünk kell.  A sörlé hőmérsékletének 71-76°C között kell lennie, hogy a komlóolajokat megtarthassuk a sörlevünkben. A sörlevet körkörös mozdulatokkal elkezdjük keverni, ezáltal jön létre az örvénylés. Ekkor adjuk hozzá a komlónkat és a sörlevet legalább 1-2percen keresztül keverjük, mielőtt pihentetni kezdjük. A sörlé pihentetése 10-45 perc között elfogadható.  Komló

Különböző komlóolajokat nyerhetünk ki a Whirlpool komlózással:

A négy fő komlóolaj a mircén, a humulén, a kariofilén és a farnezénEzek közül a legnagyobb a mircén, amely a legtöbb fajta komlóolaj 40-60 %-át teszi ki. A mircénnek van egy gyógynövényes jegye, amely zöldnek, balzsamosnak vagy komlósnak mondható, és fenyős/citrusos jegyeket is tartalmazhat, mint sok amerikai fajta esetében. A Cascade például magas, 50 % mircen tartalommal rendelkezik. A nemes komló ezzel szemben alacsony mircen tartalommal rendelkezik.

A humulén a klasszikus nemes komlóolaj, és széles körben használható a parfümiparban. Erős növényi összetevője van, forráspontja közvetlenül a víz alatt van, és hosszú főzés esetén fűszeres ízt ad. A kariofillén a humulén ellenpontja, gyakran fűszeres, földes, fás tónusokat adSok angol fajtában erős, mint például az East Kent Goldings és a Northdown. Végül a farnezén, amely jellemzően csak a nemes komlóban fordul elő, virágos, zöldalmás vagy fás jegyeket adhat.

whirpool komlózás

Tartalomhoz tartozó címkék: Sörfőzési lexikon