Biztosan mindenki ismeri és halott az olasz pizzákról még ha nem is kóstolta őket. Azt kijelenthetjük, hogy Olaszország verhetetlen a kelt tészták készítésében.
De mitől olyan finom? Mitől lesz különleges?
Valószínűleg nem vagyunk egyedül vele ha azt mondjuk, hogy az igazán finom kenyér és pizza kívül ropogós, míg a belseje levegős és puha. Ez a tulajdonság két hozzávaló hozzáadásával könnyen elérhető. A sörfőzésben jól ismert malátakivonat és a sör erjesztésénél használt sörélesztő a kenyér sütésben épp olyan jó megoldás, mint amennyire a sörfőzésben elengedhetetlen.
A malátakivonat
A kenyérsütésnél a követelménytől függően 1-5%-os arányban használják. Mint említettük, természetes módszer cukor helyett a tészta kelesztésének javítására. Természetes módon sötétíti a kenyeret, és intenzívebb ízt kölcsönöz neki.
Beállítja a tészta baktériumflóráját, javítja a kovász folyamatot, és a terméknek azt a borostyán-sárga színt adja, amelyet a pékségek és kemencék pultjai között csodálhatunk.
Amikor otthon dagasztunk, megtanítottak minket arra, hogy cukrot adjunk a tésztához, azt gondolva, hogy az javítja a kovászt és felgyorsítja azt.
Ezen a ponton oszlassunk el minden kétséget: malátát vagy cukrot adjunk hozzá?
- A cukor hozzáadásával biztosan javítjuk a végtermék ízét, de korlátozzuk az élesztő aktivitását, vagy inkább sokkal kevésbé állandóvá tesszük az élesztő aktivitását.
- Maláta hozzáadásával viszont az egyszerű cukrok, az élesztőt tápláló cukrok ellátása állandóbb lesz.
A hozzáadott értéket minden bizonnyal az adja, hogy egy természetes, gabonafélékből származó összetevőt használunk, ami még több ízt ad a termékünknek.
A sörélesztő
A kulináris világban gyakran hallunk a sörélesztőről főleg a sörkészítés folyamata közben, de kevesen tudják, hogy valójában mi is ez, és milyen előnyöket tartogat szervezetünk számára.
A sörélesztő különböző tulajdonságai, a főzéstől a személyi egészségig biztosítják sokoldalú alkalmazását
Számos olasz recept elkészítésénél a liszttel és a cukorral egyenrangú, nélkülözhetetlen elemként jelenik meg,
A sörélesztő a konyhában szerzett hírneve mellett a szervezetre gyakorolt egészséges és jótékony hatásáról is ismert. Az ásványi sókban és B-vitaminban gazdag sörélesztő hasznos tulajdonságokkal támogatja a bélrendszert és a baktériumflóra egyensúlyát. Tisztító és méregtelenítő funkciója a máj számára csak néhány jellemzője egy olyan terméknek, amely a haj, a köröm és a bőr közérzetének javulását is elősegíti.
Anélkül, hogy túl messzire mennénk, a sörélesztőt valódi természetes gyógyszerként lehet meghatározni, amelyről azt is elismerik, hogy olyan specifikusabb jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik, mint az akne kezelése, a vércukorszint szabályozása és az immunrendszer támogatása a külső támadásokra adott válaszában.
Így tehát elmondhatjuk ezen két hozzávaló felszanálásával egy igazán különleges és az egészségre jótékony hatással rendelkező kenyeret süthetünk.
Mint minden összetevő, a malátakivonat és a sörélesztő is tiszteletben tartja a szent szabályt: akkor hasznos, ha akkor használjuk, amikor szükséges.