Folyamatos kérdésként merül fel, hogy a hőre zsugorodó kapszulát, milyen technikával tudjuk az üveg tetejére rá melegíteni.
A PVC fóliák több színben, méretben és anyagban (matt, fényes) is megtalálhatóak világ szerte. Nem lövök mellé, ha azt állítom hogy meggyűlt már másnak is a baja, ezen kapszulák felhasználásával. Megannyi módszer van háztájon és iparban is, hogy az italaink ne csak finomak, hanem esztétikusak is legyenek. A zsugorfólia nevéből adódóan hőt felhasználva zsugorodik a műanyag az üveg nyakára.
A folyamat kezdéseképpen töltsük meg üvegeinket a fogyasztásra szánt itallal és zárjuk le ezeket.
Minden esetben a dugózást követően szorosan ráhúzzuk a kapszulát az üveg tetejére úgy, hogy a fólia felső része szorosan tapadjon a dugóhoz, ezután megválasztjuk a számunkra legjobb technikát.
A legegyszerűbb módszer talán a forró vízzel való zsugorítás, ezt csinálhatjuk kétféleképpen is:
1. a ledugózott, kapszulázott üveg nyakát forró vízbe mártjuk.
2. a ledugózott, kapszulázott üveg nyakára forró vizet öntünk.
Saját tapasztalat szerint a hajszárító és a hőlégfúvó már a gyakorlottabbak számára nyújt megfelelő alkalmazást.
Amivel viszont egyáltalán nem kísérleteznék az a nyílt láng használata, amellett, hogy komolyabb égési sérült is okozhat, komoly tűzveszély is rejlik benne!
Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy bármelyik módszert is vetjük be a fólia zsugorításához vigyázzunk testi épségünkre!
Egy kis érdekesség az olvasás végére!A bor lekapszulázását követően lehetőleg 24 órán keresztül függőleges állapotban pihentessük az esztétikusan lezárt borunkat. Ez azért nagyon fontos, mert a sűrített levegő a dugón keresztül függőleges irányban tud kijutni. Amennyiben mégis oldalra kell döntenünk, immár a bor túlnyomása miatt kinyomhatja a dugót a palackból. A hosszú eltarthatóság érdekében oldalára fordítva tartsuk a borunkat, a jól megérdemelt kóstolásig. |
Ahhoz, hogy tökéletes ismeretet kapjon a hőzsugor fólia alkalmazásáról, tekintse meg videónkat, ahol az összes alkalmazási módszer bemutatásra került!