A pálinkafőzés során előfordulhat, hogy leég a benne lévő cefre.
Ilyen esetben nem kell kétségbe esni, mert van az üst megtisztítására megoldás, aminek előfeltétele a megfelelő karbantartás.
A kazán szabályos karbantartásához legfontosabb, hogy azonnal a desztillációs folyamat után minden részét jól megtisztítjuk. Ezt úgy kell végezni, hogy mechanikusan és vegyileg ne sértsük meg a berendezés rézből készült részeit. A normális munkához elegendő, ha legalább kétszer átmossuk meleg, tiszta vízzel. Amennyiben desztilláció közben az anyag kormosan leégett, azonnal meg kell tisztítani. Ajánlatos, hogy nedves rongyra kis finom homokot tegyünk és óvatosan átdörzsöljük a leégett részeket, ügyelvén arra, hogy ne karcoljuk meg a rézfelületet. Lassan és hosszantartóan végezzük a tisztítást. Ezután töröljük át tiszta, citromsavval átitatott ronggyal.
Fokozott figyelmet kíván ha bármilyen vegyszerrel kell megtisztítanunk az üstöt, mert az odaégett cefre felkaparása további sérüléseket okozhat a pálinkafőzőben, mely ezek után garantálja a folyamatos odaégést. A megfelelő tisztítási módszer kiválasztása nagyban az égés súlyosságától függ.
A gyümölcs cefre leégését megtudjuk előzni:
-
a cefre hígításával
-
a keverés megfelelő ütemével
-
keverő nélküli pálinkafőzőnél leégés gátló ráccsal