Mi is az a Cold Crash?
A Cold Crash az a gyakorlat, amikor az erjedés teljes befejeződése után a sört majdnem fagypontra hűtik. Ez az utolsó dolog, amit közvetlenül a hordóba helyezés vagy palackozás előtt megteszünk. Győződjön meg arról, hogy az erjesztés és a kondicionálás teljesen befejeződött, mielőtt belekezd a folyamatba .
Ez egy jó módszer annak biztosítására is, hogy az üledék és az élesztő kiessen a sörből, és leülepedjen a fermentor alján, palackozás vagy hordóba helyezés előtt.
Hogyan működik a Cold Crash folyamat?
Az erjedés befejezése és a palackozás között lehűtjük 1 fok környékére a sörlevet. Fontos odafigyelni a hőmérsékletre, hogy a sörlevünk ne fagyjon meg. A vödröt tegyük be egy hűtőbe, hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet. Ilyenkor az élesztő teljesen lesüllyed és masszívan összeáll a vödör alján. Ezt követően egy nagyon tiszta sörlevet lehet átfejteni egy másodlagos vödörbe, ahonnan aztán palackozhatjuk.
A folyamat hosszúsága egyén függő. Vannak akik 3-4 napon tartják hűtve, míg van aki több mint 1 héten keresztül.
Tipp! Ha nincs lehetőségünk hűtőbe tenni a vödrünket, megoldható a folyamat egy takaróval is. A vödröt tekerjük be egy jeges vízben áztatott takaróba és tegyük az edénybe. A takarót többször áztassuk át jeges vízzel, hogy tartani tudjuk a hőmérsékletet. |
A Cold Crash előnye és hátránya!
A folyamatnak a tökéletesen tiszta sörlé előállítása mellett, sajnos van hátránya is. Mivel a folyamat lényege az élesztő elválasztása a sörléből így a palackozáskor jelentősen kevesebb élesztő kerül az üvegekbe. Ennek eredményeként a palackozó cukrot sokkal kevesebb élesztőnek kell "megennie" ami egy hosszabb szénsav képződést eredményez. Cold Crash esetén a "bubi" képződés akár 3-4 hétig is eltarthat.
KEG hordó esetén azonban ez a hátrány nem hátrány, mivel ott nincs szükség az élesztőre bubi képződéshez.
Ha nem szeretne ilyen sokat várni az elkészült sör kóstolására, alternatív megoldásként használhat sörlé tisztitó folyadékot is.
A sörlé tisztitó használata
Az erjedés után közvetlenül adjuk hozzá a sörléhez a tasak tartalmát palackozás előtt 24h-val. Ezt az idő keretet fontos betartani. Kevesebb idő nem elegendő, hogy tökéletesen kifejtse hatását, míg a hosszabb idő elteltével kellemetlen mellékíz társulhat a sörléhez. Az összegyűlt szilárdabb üledék leülepszik a sörerjesztő aljára és egy másik vödörbe való átfejtéssel tiszta sörlevet kaphatunk.