Augusztus első csütörtökén a sörrajongók, sörfőzdék és bárok szerte a világon ünneplik az IPA-napot egy koccintással, a kézműves sör egyik legikonikusabb stílusát.
A modern IPA népszerűségéhez nem fér kétség. A kézműves sörök kedvencévé váló IPA hatalmas mennyiségű komlós keserűséget és ízt tud felmutatni egy halvány, világos testes, száraz sörbe csomagolva.
Az IPA-stílusú sör az egyik legváltozatosabb az ízvariációk és a főzési gyakorlatok tekintetében. Ez sok sörkedvelő számára könnyen hozzáférhetővé teszi, és kísérletezésre ösztönzi a sörfőzőket.
Most egy jó IPA előállítása meglehetősen egyszerű, így nagyszerű választás az új sörfőzők számára. De ahhoz, hogy kiemelkedő IPA-t hozzon létre, ismernie kell az összetevőket és azt, hogy hogyan működnek együtt.
Ennek jobb megértése érdekében először beszéljük meg dióhéjban a fő IPA-stílusokat:
IPA stílusok
Az IPA stílusa az évek során kibővült, és mára magában foglalja a fekete, fehér, piros, rozs, barna és belga színeket, valamint (bár nem hivatalosan) a „New England” IPA-t.
Angol – Általában hasonló a gyümölcsösség és a ka ramell íz, mint a brit pale ale sörben. Angol élesztőt és angol hagyományos vagy újvilági komlót használnak.
Amerikai – Erősebb alkohol és sokkal komlósabb, mint az amerikai Pale Ale és az angol IPA. Az amerikai maláta, komló és élesztő használata miatt kevésbé van benne „angol” karakter. Gyakran világosabb a teste, és a komló karaktere inkább, fenyős és gyümölcsös. Ennek a stílusnak van egy nagy testvére, a Double IPA, amely hasonló egyensúlyban van, több alkohollal, malátával és komlóval.
East Coast (New England) – Ugyanarra a szintre került, mint egy amerikai IPA, nagyobb hangsúlyt fektetve az újvilági komló ízére és aromájára. Az érzékelhető keserűség kisebb, mivel a komlót a forralás végén használják fel, és a fermentorba is hozzáadják. Az általánosan használt búza és zab hozzáadásának köszönhetően testesebb, mint bármelyik IPA stílus.
Piros – Hasonlóan az amerikai Amber Ale és az American Pale Ale közötti különbséghez, a Red IPA különbözik az amerikai IPA-tól néhány sötétebb kristálymaláta hozzáadásával, amely valamivel édesebb, karamellásabb és sötétebb gyümölcs alapú egyensúlyt eredményez. Gyakran kis mennyiségű keserűmentesített pörkölt malátát is, a szín beállításához. A Red IPA abban különbözik az American Strong Ale-től, hogy a maláta profilja kevésbé intenzív és kevésbé testes. A Red IPA továbbra is rendelkezik IPA karakterrel, és nem irányul az árpabor-szerű maláta jelleg felé. A Red IPA olyan, mint egy erősebb, komlósabb American Amber Ale, jellegzetes száraz lecsengéssel, közepesen könnyű testtel és erős late hop/dry hop karakterrel.
Fehér – Hasonlít a belga stílushoz, csak az amerikai IPA szintjére ugrott. Keserű és komlós, mint az IPA, de gyümölcsös, fűszeres és könnyű, mint a Wit. A komló aromája és íze általában nem olyan szembetűnő, mint az amerikai IPA-ban. Csakúgy, mint egy belga, ezt a stílust néha korianderrel és narancshéjjal is főzik, de soha nem szabad túlzásba vinni.
Fekete – Tekintsd úgy, mint egy feketére festett amerikai IPA-t, a lehető legkevesebb pörkölt vagy csokoládé karakterrel.
Double (Imperial) – Az amerikai IPA extrém változata alkoholtartalomban és komlószintben (keserű és lecsengésben). Kevésbé malátás és komlós és kevésbé gazdag, mint egy amerikai árpabor. Jellemzően nem olyan magas a gravitációja/alkoholtartalma, mint az árpaboré, mivel a magas alkohol és a maláta általában korlátozza ihatóságát.
Belga – Egy amerikai IPA/Double IPA és egy belga Golden Strong Ale vagy Tripel keresztezése. A felhasznált belga élesztőnek köszönhetően ez a stílus fűszeresebb, erősebb, szárazabb és gyümölcsösebb lehet, mint egy amerikai IPA.
Brown – Az amerikai Brown Ale erősebb és keserűbb változata.
Rye – Szárazabb és kissé fűszeresebb, mint egy amerikai IPA. A rozs keserűsége és fűszeressége tovább tart. Nincs benne az intenzív rozsmaláta karaktere. Néhány fajtája erősebb, mint a Double IPA.
IPA készítése! Mire érdemes figyelni!
Most pedig vessünk egy pillantást a három legfontosabb IPA-sörfőzési kérdésre:
Milyen komlót használjak?
Az IPA sörfőzésének mókája és kísérletezése valóban a komlóban rejlik. Nincsenek valódi korlátozások arra vonatkozóan, hogy mit használjon, de egy általános ökölszabály az lenne, hogy a hasonló tulajdonságokkal rendelkező komló jól működik együtt – gondoljon a Citra és a Centennial nagy citrusos ízére, vagy Simcoe és Amarilló, vagy East Kent Golding és Fuggles.
Egy nagyszerű módja annak, hogy a komlóízeket igazán feldobjuk, ha a hasonló tulajdonságokkal rendelkező komlót egy másik fajtával kombináljuk. Például a Citra és a Centennial kombinálása a Chinookkal. Ez a nagy amerikai fajtacsaládon belül marad, de fűszerekkel és fenyővel ad hátteret, hogy a citrusok jellegzetesebbé váljanak.
A kísérletezés kulcsfontosságú, mivel a különböző ízek különböző ízeket választanak ki bizonyos komlófajtákból. Játszon a komlóval mindaddig, amíg meg nem érti, hogy mely fajták egyeznek egymással, mely fajták ütköznek egymással, és mely fajták állnak egymással szemben.
Mikor kell hozzáadnom a komlómat?
Sok teljes kiőrlésű sörfőzde a 60/20/10/0-s ütemtervet követi, azzal az elképzeléssel, hogy a forralás során ezekben a különböző időpontokban hozzáadott komló eltérő aromát ad hozzá a keserűséghez képest. A forralás során hozzáadott komló hozzájárul a sör keserűségéhez a komló illóolajok forralása miatt; a keserűség összetevői a sörben maradnak, miközben az íz- és aromavegyületek kifőznek.
A forralás vége felé vagy a forralás után hozzáadott komló több komlóízt és aromát eredményez, mivel kevesebb illóolaj válik ki. Számos ingyenes program található az interneten, amelyek segítenek megjósolni a keserűség mértékét az alapján, hogy mennyit és mikor adnak hozzá komlót a forralás során.
Ha a főzés végén hozzáadja a komlót, és hagyja, hogy a sörlé áztassa, ezt "Whirpool komlózásnak” nevezik (Whirpool komlózásról bővebben itt olvashat). Ezt a technikát elsősorban arra használják, hogy minél több komlóízt adjunk a sörbe. Az ezekből a komlóból származó keserűség mértéke az időtartamtól, a sörcefre gravitációjától és a komló kezdeti hozzáadásának hőmérsékletétől függően változik.
Milyen élesztőt használjak?
Attól függ, hogy milyen típusú IPA-t készítesz. Angol IPA esetén használjon IPA élesztőt. Amerikai IPA (vagy fekete, piros, barna vagy dupla) esetén használjon amerikai West Coast élesztőt. New England IPA-hoz használjon angol vagy New England törzset. Fehér IPA-hoz használjon belga törzset.