Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat
Elfogadom

Mindent az IPA-ról!

I'Make webáruház
2023. 07. 19. 09:30:58
Mindent az IPA-ról!

Ebben a cikkben az összes IPA-t áttekintjük – a fő IPA-stílusokat, a komló kiegészítéseket, és megválaszolunk néhány gyakori kérdést, amelyek az új és tapasztalt házisörfőzők számára felmerülnek. 

IPA fajtákAugusztus első csütörtökén a sörrajongók, sörfőzdék és bárok szerte a világon ünneplik az IPA-napot egy koccintással, a kézműves sör egyik legikonikusabb stílusát.

A modern IPA népszerűségéhez nem fér kétség. A kézműves sörök kedvencévé váló IPA hatalmas mennyiségű komlós keserűséget és ízt tud felmutatni egy halvány, világos testes, száraz sörbe csomagolva. 

Az IPA-stílusú sör az egyik legváltozatosabb az ízvariációk és a főzési gyakorlatok tekintetében. Ez sok sörkedvelő számára könnyen hozzáférhetővé teszi, és kísérletezésre ösztönzi a sörfőzőket. 

Most egy jó IPA előállítása meglehetősen egyszerű, így nagyszerű választás az új sörfőzők számára. De ahhoz, hogy kiemelkedő IPA-t hozzon létre, ismernie kell az összetevőket és azt, hogy hogyan működnek együtt.

Ennek jobb megértése érdekében először beszéljük meg dióhéjban a fő IPA-stílusokat:


IPA stílusok


Az IPA stílusa az évek során kibővült, és mára magában foglalja a fekete, fehér, piros, rozs, barna és belga színeket, valamint (bár nem hivatalosan) a „New England”  IPA-t.

Angol  – Általában hasonló a gyümölcsösség és a ka Indian Pale Aleramell íz, mint a brit pale ale sörben. Angol élesztőt és angol hagyományos vagy újvilági komlót használnak.

Amerikai  – Erősebb alkohol és sokkal komlósabb, mint az amerikai Pale Ale és az angol IPA. Az amerikai maláta, komló és élesztő használata miatt kevésbé van benne „angol” karakter. Gyakran világosabb a teste, és a komló karaktere inkább, fenyős és gyümölcsös. Ennek a stílusnak van egy nagy testvére, a Double IPA, amely hasonló egyensúlyban van, több alkohollal, malátával és komlóval. 

East Coast  (New England)  – Ugyanarra a szintre került, mint egy amerikai IPA, nagyobb hangsúlyt fektetve az újvilági komló ízére és aromájára. Az érzékelhető keserűség kisebb, mivel a komlót a forralás végén használják fel, és a fermentorba is hozzáadják. Az általánosan használt búza és zab hozzáadásának köszönhetően testesebb, mint bármelyik IPA stílus. 

Piros  – Hasonlóan az amerikai Amber Ale és az American Pale Ale közötti különbséghez, a Red IPA különbözik az amerikai IPA-tól néhány sötétebb kristálymaláta hozzáadásával, amely valamivel édesebb, karamellásabb és sötétebb gyümölcs alapú egyensúlyt eredményez. Gyakran kis mennyiségű keserűmentesített pörkölt malátát is, a szín beállításához. A Red IPA abban különbözik az American Strong Ale-től, hogy a maláta profilja kevésbé intenzív és kevésbé testes. A Red IPA továbbra is rendelkezik IPA karakterrel, és nem irányul az árpabor-szerű maláta jelleg felé. A Red IPA olyan, mint egy erősebb, komlósabb American Amber Ale, jellegzetes száraz lecsengéssel, közepesen könnyű testtel és erős late hop/dry hop karakterrel.

Fehér –  Hasonlít a belga stílushoz, csak az amerikai IPA szintjére ugrott. Keserű és komlós, mint az IPA, de gyümölcsös, fűszeres és könnyű, mint a Wit. A komló aromája és íze általában nem olyan szembetűnő, mint az amerikai IPA-ban. Csakúgy, mint egy belga, ezt a stílust néha korianderrel és narancshéjjal is főzik, de soha nem szabad túlzásba vinni.

Fekete  – Tekintsd úgy, mint egy feketére festett amerikai IPA-t, a lehető legkevesebb pörkölt vagy csokoládé karakterrel.

Double  (Imperial)  – Az amerikai IPA extrém változata alkoholtartalomban és komlószintben (keserű és lecsengésben). Kevésbé malátás és komlós és kevésbé gazdag, mint egy amerikai árpabor. Jellemzően nem olyan magas a gravitációja/alkoholtartalma, mint az árpaboré, mivel a magas alkohol és a maláta általában korlátozza ihatóságát.

Belga  – Egy amerikai IPA/Double IPA és egy belga Golden Strong Ale vagy Tripel keresztezése. A felhasznált belga élesztőnek köszönhetően ez a stílus fűszeresebb, erősebb, szárazabb és gyümölcsösebb lehet, mint egy amerikai IPA.

Brown  – Az amerikai Brown Ale erősebb és keserűbb változata.

Rye  – Szárazabb és kissé fűszeresebb, mint egy amerikai IPA. A rozs keserűsége és fűszeressége tovább tart. Nincs benne az intenzív rozsmaláta karaktere. Néhány fajtája erősebb, mint a Double IPA.


IPA készítése! Mire érdemes figyelni!


Most pedig vessünk egy pillantást a három legfontosabb IPA-sörfőzési kérdésre:

Milyen komlót használjak?

Az IPA sörfőzésének mókája és kísérletezése valóban a komlóban rejlik. Nincsenek valódi korlátozások arra vonatkozóan, hogy mit használjon, de egy általános ökölszabály az lenne, hogy a hasonló tulajdonságokkal rendelkező komló jól működik együtt – gondoljon a Citra és a Centennial nagy citrusos ízére, vagy Simcoe és Amarilló, vagy East Kent Golding és Fuggles. 

Egy nagyszerű módja annak, hogy a komlóízeket igazán feldobjuk, ha a hasonló tulajdonságokkal rendelkező komlót egy másik fajtával kombináljuk. Például a Citra és a Centennial kombinálása a Chinookkal. Ez a nagy amerikai fajtacsaládon belül marad, de fűszerekkel és fenyővel ad hátteret, hogy a citrusok jellegzetesebbé váljanak. 

A kísérletezés kulcsfontosságú, mivel a különböző ízek különböző ízeket választanak ki bizonyos komlófajtákból. Játszon a komlóval mindaddig, amíg meg nem érti, hogy mely fajták egyeznek egymással, mely fajták ütköznek egymással, és mely fajták állnak egymással szemben.  

Mikor kell hozzáadnom a komlómat?

Sok teljes kiőrlésű sörfőzde a 60/20/10/0-s ütemtervet követi, azzal az elképzeléssel, hogy a forralás során ezekben a különböző időpontokban hozzáadott komló eltérő aromát ad hozzá a keserűséghez képest. A forralás során hozzáadott komló hozzájárul a sör keserűségéhez a komló illóolajok forralása miatt; a keserűség összetevői a sörben maradnak, miközben az íz- és aromavegyületek kifőznek. 

A forralás vége felé vagy a forralás után hozzáadott komló több komlóízt és aromát eredményez, mivel kevesebb illóolaj válik ki. Számos ingyenes program található az interneten, amelyek segítenek megjósolni a keserűség mértékét az alapján, hogy mennyit és mikor adnak hozzá komlót a forralás során. 

Ha a főzés végén hozzáadja a komlót, és hagyja, hogy a sörlé áztassa, ezt "Whirpool komlózásnak” nevezik (Whirpool komlózásról bővebben itt olvashat). Ezt a technikát elsősorban arra használják, hogy minél több komlóízt adjunk a sörbe. Az ezekből a komlóból származó keserűség mértéke az időtartamtól, a sörcefre gravitációjától és a komló kezdeti hozzáadásának hőmérsékletétől függően változik. 

Milyen élesztőt használjak?

Attól függ, hogy milyen típusú IPA-t készítesz. Angol IPA esetén használjon IPA élesztőt. Amerikai IPA (vagy fekete, piros, barna vagy dupla) esetén használjon amerikai West Coast élesztőt. New England IPA-hoz használjon angol vagy New England törzset. Fehér IPA-hoz használjon belga törzset.

                            Sörfőzés

Tartalomhoz tartozó címkék: Sörfőzési lexikon