- Mindig csúcsminőségű friss terméket használjon. A befőzés nem a túlérett gyümölcsök és zöldségek számára való, mert azok romlásnak indulnak!
-
Gyűjtse össze az összes hozzávalót és felszerelést, és győződjön meg arról, hogy mindennel rendelkezik, amire szüksége van, mielőtt elkezdi. A folyamat felénél nincs idő a boltba rohanni. -
Pontosan kövesse a recepteket és az utasításokat. Ne improvizáljon, mert a recept a tökéletes tartósság érdekében van összeállítva. -
Sterilizálja az üvegeket kimosással, majd forró vízben tartva, amíg készen nem áll a megtöltésükre. A mosogatógép használatával a munkát forró víz nélkül is elvégezheti! Léteznek már élelmiszeripari üveg fertőtlenítők, melyek öblítés nélkül is használhatóak. Ilyen például a Sanitiser. -
Használjon minőségi befőttes üvegeket és új fedeleket, amikor csak teheti. A rozsdás elhasználódott lapka fertőzést és nem jó lezárást eredményez. -
Amikor megtölti az üvegeket, ne töltse a tetejéig. Ezt „fejtérnek” nevezik, és a recepttől függően változhat. Ha túltölti az üvegeket, az étel megzavarhatja a fedél záróanyagát, és az üvegek nem záródnak megfelelően. Érdemes celofánt és befőttes gumit használni a tökéletes záródás érdekében. -
Fontos az is, hogy a lapka felhelyezése előtt törölje tisztára az edény peremet és a meneteket. -
Az üvegemelő segítségével tegye az egyes üvegeket a rácsra a forrásban lévő vízbe. Ügyeljen arra, hogy az üvegeket legalább 1-2 cm víz fedje le és forralja fel az edényt. Kezdje el számolni a feldolgozási időt, miután a víz ismét felforrt. -
Amikor a feldolgozási idő lejárt, kapcsolja ki a hőt, és vegye le a fedelet, hogy a gőzt kiengedje magából. Távolítson el minden üveget az üvegemelővel, és tegye egy ruhadarabra, hogy kihűljön. Hagyja kihűlni az üvegeket 12-24 órán keresztül. -
Az egyik jele annak, hogy az üvegek megfelelően lezárták, egy „pattanó” hang, amelyet az üvegek lehűlésekor hallunk. A nem záródó tégelyeket NEM tárolhatjuk, inkább hűtőbe tesszük, és néhány napon belül felhasználjuk.