Sörsűrítmények elkészítése Traditional series
Első lépések:
- Tisztítsa meg és fertőtlenítse az erjesztő vödröt, a fedelet és a keverőlapátot fertőtlenítőszer segítéségével.
- Távolítsa el az élesztő tasakot a tasak aljáról ,és egyelőre tegye félre, erre a későbbiekben lesz szükség.
- Egy hagyományos edényben forraljon fel 3L fizet.
Sörkészítés
4. Nyissa ki a tasakot és öntse a sörsűrítményt a sterilizált erjesztő vödörbe (Célszerű kiöblíteni a tasakot, mert sok rátapad a zacskó falára).
5. Adja hozzá a forrásban lévő vizet és a cukrot a csomag elején található mennyiségnek megfelelően /Extra fermentables required/. Keverje addig, míg a cukor fel nem oldódik. Javasoljuk, hogy a kiváló minőség elérésének érdekében kristály cukor helyett használjon maláta kivonatot, fruktózt vagy dextrózt.
6. Töltse fel az edényt vízzel mind addig, amíg eléri a leírásban feltüntetett mennyiséget /Makes/.
7. Ellenőrizze, hogy a folyadék hőmérséklete 25°C alatt van-e, majd adja hozzá a sörélesztő /Yeast/ tasak tartalmát és keverje meg. Helyezze rá a fedelet és győződjön meg róla, hogy légmentesen zár-e. A kotyogót helyezze bele a tetőn található kivágásba és töltse fel a kotyogót úgy vízzel, hogy a közepén megvastagodott része kb. félig legyen. A kotyogó segít a szén-dioxid távozásában, de a benne található víz viszont megakadályozza, hogy a sörlé oxigénnel érintkezzen.
Erjesztés
8. Erjesztés a sör stílusához ideális erjedési hőmérsékleten történjen /Optimal Fermenting Temp/.
9. Várjon 10 napot vagy amíg a kotyogás alábbhagy, majd ellenőrizze a fajsúlyt /SG/ egy hidrométer segítségével. Ha az erjedés befejeződött az SG értékének egyenlőnek vagy alacsonyabbnak kell lennie, mint ami a tasakon található. Ha az SG nem érte el a kívánt szintet, hagyja néhány napig erjedni mielőtt újra ellenőrzi. Miután az erjedés befejeződött, a sör palackozása következik.
Figyelem, fontos! A palackozás előtt az SG-nek 48 órán keresztül stabilnak kell lennie. Soha ne kezdjen palackozni, amíg az erjedés nem fejeződött be. |
Palackozás
10. Használat előtt tisztítsa meg és sterilizálja a palackokat, a koronazárat és a szifont.
11. Töltse el a palackokat 5 cm-re az üveg szájától.
A fél literes palackok lezárása előtt adjunk hozzá 4-5g kristálycukrot vagy szőlőcukrot. Elérkeztünk egy nehéz pillanathoz, ugyanis 2-4 hetet kell várnunk mire a sör igazi íze kialakul, egy hét múlva már szénsava és meg lehet kóstolni, de később lesz az igazi. A lepalackozott söröket fénytől védve 20-25°C hőmérsékletű helyiségben tároljuk.
Sörsűrítmények elkészítése Craft series
A legtöbb Craft Series típusú sörsűrítmény hideg komlós eljárással készül. Amennyiben a csomag elején lát egy "with Dry Hops" matricát, úgy a csomag belsejében az élesztőn kívül lesz egy komló csomag /Hops/ is.
Elkészítése
1-8. pontig megegyezik a Traditional series elkészítési módjával.
9. Az erjesztés közben a 7. napon ellenőrizze az SG értéket. A csomag belsejében található leírásban "If you have Dry Hops" utasításnál megtalálja az SG tartomány, melynek elérésénél a hideg komló csomagot /Dry Hops/ beleteheti az erjesztő vödörbe, de ne kavarja meg, ne rázza össze csak öntse bele.
A hideg komlózást követően nincs más dolga, mint kivárni az erjedést, majd palackozni a fentebb leírtaknak megfelelően.
Jó sörfőzést kívánunk!