Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat
Elfogadom

Pektinbontók, élesztők szerepe cefrézéskor

I"Make webáruház
2023. 02. 16. 14:49:45
Pektinbontók, élesztők szerepe cefrézéskor

Napjainkban egyre szélesebb körben használják már cefre készítésnél a pektinbontót és a fajélesztőt.

Minden évben elérkezik az idő mikor a várva várt gyümölcseink beérnek a cefrézéshez.

Ezen a folyamaton áll vagy bukik, hogy milyen minőségű párlat készül belőle. Elsődleges fontossággal bír a gyümölcs megfelelő kiválogatása, tisztítása, levél és szár mentesítése, hiszen a húslevesbe sem főzzük bele a tyúk tollát... A kifogástalan előkészítés után történik meg a gyümölcs darálása, ezt követően zajlik le a gyümölcs fajtának megfelelő sav beállítás, melyet egy másik blog bejegyzésben részletezünk, így át is ugrunk az adalékanyagok alkalmazásának fontosságára és megfelelő alkalmazására.

Érdemes a pektinbontást nem félvállról venni, mivel a hozzáadásával egyenletes és gyors gyümölcs el folyósítást érhetünk el, valamint minden gyümölcs cukrot felszabadít, így biztosítva magasabb alkohol tartalmat illetve intenzívebb íz- és aromaanyagokat. Pektinbontást követően érdemes szemrevételezni gyümölcs cefrénk állagát hozzáadott vízzel könnyen kezelhető halmazállapotúra hígíthatjuk.

Amikor elvégeztük a szakszerű pekintbontást következhet az élesztőzés művelete, mely igen fontos ahhoz, hogy cefrénk a megfelelő irányban erjedjen. A fajélesztő számtalan pozitív hatással van felvértezve pl.: gyorsabb, szabályosabb erjedés, magasabb alkohol kihozatal, valamint a gyümölcs fajtának megfelelően kiválasztott szárított élesztő kihozza az adott termésre jellemző íz- és illatanyagokat. Fontos tudnivaló, hogy a cefréhez hozzáadott fajta jellegű élesztő megakadályozza, hogy a cefrében fellelhető természetes - és egyéb élesztők rosszirányba tereljék az erjedést. Fajélesztő

 

Pektinbontók adagolása:
Smart pektinbontó: 10ml/200l cefréhez
Lallzyme HC: 0,5-1 g/hl léhez, 1-3 g/q cefréhez

Fajélesztők adagolása:
Gyümölcsfajtától függ, de általánosságban 20g/100l cefréhez

Ezek tudatában meg is kezdhetjük a cefrézést.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyümölcscefre