Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat
Elfogadom

Chocolate Milk Stout recept

I'Make webáruház
2024. 05. 08. 16:18:39
Chocolate Milk Stout recept

Új ízt próbálna ki? Ismerje meg, legújabb Chocolate Milk Stout sör receptünket!

Egy igazán krémes, aromákban gazdag stout!

 

A Chocolate Milk Stout egy sörstílus, amely egyesíti a stout erőteljes, pörkölt karakterét a kakaó vagy csokoládé jegyeivel, valamint a laktózzal nyújtott édes krémességgel. Ez a kombináció egy gazdag, krémes és édes sört eredményez, amely gyakran a desszertsör kategóriába sorolható. A Chocolate Milk Stout jellegzetességei közé tartozik a bársonyos textúra, a mély, sötét csokoládé íz és a selymes lecsengés.

Néhány kulcsfontosságú elem, ami a Chocolate Milk Stout készítéséhez szükséges:

  1. Maláta: A Stout sörök alapját általában sötét maláták adják, mint a csokoládé maláta és a pörkölt árpa. Ezek a maláták adják a sör sötét színét és pörkölt ízeit.
  2. Laktóz: A Milk Stout egyik meghatározó összetevője a laktóz, amely egy tejcukor. A laktózt az élesztő nem tudja lebontani, így az a sörben marad, édes és krémes karaktert adva a sörnek.
  3. Csokoládé vagy kakaó: A Chocolate Milk Stoutban a csokoládé ízét különféle módokon lehet elérni, például kakaóporral, kakaóbabbal vagy akár csokoládé esszenciával. Ezeket az összetevőket általában a főzés későbbi szakaszában adják hozzá, hogy az ízek megmaradjanak.
  4. Élesztő: Az élesztő az erjesztési folyamatot végzi, de fontos, hogy olyan élesztőt válasszunk, amely jól működik a Stout sörökkel, és nem ad túl sok élesztőből származó ízt a sörhöz.

A Chocolate Milk Stout egy népszerű sörstílus, amely vonzza azokat, akik kedvelik az édesebb, desszertszerű söröket, és jól illik olyan ételekhez, mint a sütemények, fagylalt vagy más desszertek, de akár egy jól elkészített steak mellé is nyugodt szívvel ajánljuk.

Chocolate milk stout összetevők:

 

A Milk stout elkészítése:

A hőfokok betartása nagyon fontos, ezért érdemes digitális maghőmérőt vagy folyamatosan ellenőrizhető lebegő hőmérőt használni a főzés során.

  1.  9.64 l vizet 54 C fokra melegítünk, majd hozzáöntjük a megroppantott maláta keveréket és a rizshéjat. Ezt követően 50 C fokon tartva 30 percig pihentetjük.
  2. A hőfokot lassan 68,9 C fokra emeljük, majd ezen a hőmérsékleten szintén 45 percig pihentetjük. 
  3. A máslás előtti utolsó lépésként a hőfokot 75.6 C fokra emeljük és 10 percig pihentetjük.
  4. Addig míg pihentetünk, előkészülünk a máslásra/cefre szűrése. (A szűrést könnyíthetjük ha cefrézőzsákot használunk a malátánál). 11,58 l vizet 75,6 C fokra melegítünk. Amint letelt a 10 perc pihentetés és a víz is elérte a megfelelő hőfokot, leszűrjük a malátát és átmossuk a felmelegített vízzel, hogy a benne maradt értékes anyagokat, cukrokat kinyerjük.
  5. A leszűrt kb. 17,52 liter mennyiségű sörlevet forralni kezdjük. Amint forr a cefrénk, hozzáadjuk 29,3 g fuggles komlót és forraljuk 60 percen keresztül.
  6. A 30. percben, hozzáadjuk a 9,7 g fuggles komlót, amit további 30 percig forralunk.
  7.  A 30 perc forralás befejeztével hozzáadjuk a 0,5 kg laktózt és a 60 g kakaóport. ( A kakaót az erjesztőedénybe töltést követően is hozzáadhatjuk).
  8.  Megkezdhetjük a gyors visszahűtést 25 C fok alá.
  9.  A 25 C fok alá hűtött sörlevet erjesztő edénybe tesszük és beoltjuk a 8g kveik sörélesztővel.
  10.  Kb. két hét erjedés következik. Érdemes ellenőrizni a final gravity értéket, mert ha elértük az 1,014 SG-t megkezdhetjük a palackozást.
  11. 0,5 l palackokba 3,7 g kristálycukrot vagy 1-1 db karbonizációs cukrot teszünk a szénsavképződés érdekében.
  12.  A kipalackozott sörlevet még 2 hétig érleljük.

 

Tetszett a sör recept? Szeretnéd te is elkészíteni a milk soutot? 

Az alábbi űrlap kitöltésével már meg is rendelheted!


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek