Ez a honlap sütiket "cookie" használ. A cookie-k elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával, hozzájárulását adja az alapvető és a marketing célú cookie használatához. További információt az alkalmazott cookie-ról itt olvashat: Adatvédelmi szabályzat

Ágyas pálinka készítése

I'Make webáruház
2023. 07. 19. 13:31:29
Ágyas pálinka készítése

Ágyas pálinkát készítene? Szeretne valami különlegesebb pálinkát? Segítünk hogyan kezdjen hozzá.

Ha egyszer belevágunk ágyas (ízesített) pálinka készítésébe, alkotókedvünk biztosan felébred, s mindig más és más gyümölcs vagy gyógynövény ízanyagát szeretnénk alkoholba zárni, kipróbálni. Ezt figyelembe véve fantáziánk messzire szárnyalhat. Például, hogy a bükkfalevél egészen jó ízhatást eredményezhet.

Na ehhez hasonló tanácsokat és ötleteket olvashat alábbi cikkünkben.

Ágyas pálinka készítéséhez csak egyszerű eszközökre és hozzávalókra van szükség. Tulajdonképpen csak olyan eszközök ami minden háztartásban megtalálható. Ha mégis akad olyan amivel Ön nem rendelkezik akkor nálunk minden szükséges eszközt megtalálhat.  Palackozott pálinka

Hogy milyen alkoholt vegyünk számításba?

A közkézen forgó legtöbb recept szerint a 96% -os alkohol használata az ajánlott, mivel általa az oldandó termék (gyümölcs, stb.) hathatósabb és jobban lúgozható. Mások ezzel szemben erős gyümölcspálinkát ajánlanak, azonban itt érdemes figyelni rá, hogy annak a pálinkának már van saját aromája, amellyel összhangban kell lennie a hozzáadott gyümölcsének. 

Milyen erős legyen az ágyas pálinka (likőr)?

Mivel az ilyen italnál nem az erősségre törekszünk, hanem az íz minőségére és harmóniájára, teljességgel elegendő a 30-40% alkoholtartalom. A pontos alkoholtartalom ágyaspálinka készítésnél csak érzékszervi teszteléssel állapítható meg. A gyümölcsnek és minden hozzáadott fűszernek az erős pálinka a megfelelő, hogy kioldódjanak az ízek. Azonban ezáltal a későbbiekben a cukor és hogy nem tudjuk, hogy az alkohol mennyi folyadékot von ki a gyümölcsből és fordítva, mennyi alkohol marad vissza a gyümölcsben pontatlan méréseket eredményez. Ezáltal a desztillált víz hozzáadásával a hígítás során, marad a jól bevált kóstolás. 

Milyen ízesítőket használhatunk? 

Eltekintve az olyan "klasszikus" likőröktől, amelyek készítéshez tojást, csokoládét adagolnak az alkoholhoz, a következő ízesítők alkalmasak:

  • Gyümölcsféleségek - Lehet friss vagy aszalt gyümölcs. Minden olyan gyümölcs számba vehető, amelynek elegendő a cukortartalma, de savtartalma sem kicsi.
  • Gyógynövények, fűszerek - Ez lehet akár konyhakerti gyógynövény, de sok vadon növő fajta is tökéletes választás ízesítésre.
  • Fa-és tűlevelek - E tekintetben minden olyan hazai fenyőféle megemlíthető. amelynek friss hajtása ízesítőül használható, kivételt képez a mérgező hatású tiszafa! Némely lombos fa finom levele is alkalmas erre a célra. Például: bükkfa, fügefa
  • Bimbók, rügyek - például a nyárfalevéllikőrhöz a nyárfélék rügye
  • Toboz - minden hazai tűlevelű zöld állapotú toboza
  • Gyökerek - Közülük néhányat kifejezetten a keserűlikőr gyártásban használnak
  • Magok - Nagyon gyakran ízesítőként vagy egyéb összetevőkkel kombinálva használják. Ám a köménylikőr példáján látható, hogy egymagában is hasznosítható.
  • Virágok - Pl. bodza, pitypang, galagonya. Majdnem minden virágot, még némely gyümölcsét is (földieper, málna) lehetőség szerint esőmentes időben érdemes gyűjteni, ilyenkor a legteljesebb az aromájuk.

Ökölszabály!

Minden, tobozzal, gyökérrel és fűszerrel kezelt ágyas pálinka érlelését tekintve naptűrő. Minden, gyümölcs általi szép zöld, vörös vagy narancssárga színezetű ágyas pálinka inkább az árnyékot kedveli. 

Ágyas pálinka kitöltve

Cukoradagolás

A likőrnek nem kell feltétlenül édesnek lennie. Talán meglepetésnek tűnik, de sok gyümölcs esetében elegendő annak saját cukortartalma ahhoz, hogy elég édes legyen az ágyas készítmény. Valójában hasznos is, ha az ital nem túl édes, így az eredeti aroma sokkal jobban érvényesül. 

Mindenesetre némely ágyas pálinkánál a cukor hozzáadása elengedhetetlen. Ennek mennyisége erőteljesen függ a felhasznált gyümölcs érettségi fokától. 

Édesítésre használhat szárított gyümölcsöt, gyümölcscukrot, édesítőszert, mézet, melaszt.

Tartalomhoz tartozó címkék: A gyümölcspálinka